In veel culturen wordt de natuur en de natuurlijke wereld gezien als heilig en beschouwd als een bron van kracht, wijsheid en genezing. Mensen voelen zich verbonden, wagen zich aan blotevoetenpaden, knuffelen bomen of hebben wandelen in het groen als vaste prik.
Positieve effecten van natuur
Dat natuur goed doet, is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Wandelen in het groen stimuleert het humeur, algemeen mentaal welzijn en draagt bij aan een gevoel van verbondenheid met de natuur. Dat lijken kleine en logische waarheden, maar die wetenschappelijke onderbouwing heeft er voor gezorgd dat het ook in reguliere wetenschappelijke kringen geaccepteerde kennis is geworden. Steeds meer artsen schrijven ‘naar buiten, de natuur in’ voor bij welvaartsziektes als diabetes en hartkwalen, en bij depressie en angstaandoeningen.
Natuurbeleving en welzijn
Agnes van den Berg was in de jaren negentig één van de eerste Nederlandse wetenschappers die de positieve invloed van natuur op de mens onderzocht. Als omgevingspsychologe hield ze zich dertig jaar terug als eerste bezig met natuurbeleving – hoe wij als mensen natuur beleven, hoe dat per persoon kan verschillen, hoe dat samenhangt met persoonlijke eigenschappen en waar de overeenkomsten liggen.
Natuur doet goed
En, zo werd vastgesteld, we knappen al op van een beetje natuur op ons beeldscherm.
Daarna ging ze aan de slag met de welzijnseffecten van de natuur, en publiceerde ze de vinding dat mensen sneller herstellen van stress als ze meer groen in hun leven hebben. De natuur als powerbank, zeg maar.
Leerstoel
Haar studies hebben een basis gelegd voor aannames die we nu als vanzelfsprekend beschouwen. Maar destijds was het pionieren. En dat deed ze zo goed dat er aan de universiteit van Groningen een leerstoel kwam en Agnes tien jaar lang hoogleraar natuurbeleving in Groningen was.
Spiritualiteit en natuur
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, bij deze nieuwsgierige pionier. En nu vat ze met het boek Dichter bij de natuur spiritualiteit aan. Opnieuw een onderwerp waar de wetenschap niet direct mee flirt. Maar Agnes gaat op stap, schrijft, denkt en onderzoekt haar eigen proces, met een koffer vol wetenschappelijke bagage en kennis.
In haar boek Dichter bij de natuur stelt ze zich de vraag: Hoe kan ik me als mens meer verbinden met de natuur en welke spirituele werking gaat daar vanuit.En dat op een nuchtere, soms met een knipoog. Want hé, we blijven wel met onze voeten op de grond. …
Meer weten over Dichter bij de natuur?
Bekijk hier de inhoudsopgave van Dichter bij de natuur
Lees hier het voorwoord van natuurjournalist Kirsten Dorrestijn
Bekijk hier de website van Agnes van den Berg, Natuurvoormensen
Bekijk hier meer informatie over het boek Dichter bij de natuur