De Oostenrijker Sepp Holzer boert in harmonie met de natuur. Alleen die benadering leidt tot een gezonde planten- en dierenwereld, daar is hij van overtuigd. Waar zijn buren het hoofd niet boven water hielden, creëerde Holzer een waar paradijs. Nu wil iedereen weten hoe hij dat doet. De meest voorkomende vragen beantwoordt hij in zijn boek “Holzer’s Permacultuur“. Sepp boert op steile hellingen in Salzburg. Dat is natuurlijk heel wat anders dan ons vlakke land, maar zijn filosofie is ook in de Lage Landen goed toe te passen. Holzer is een man met visie, met daadkracht en met doorzettingsvermogen. Dat resulteerde in een paradijs op aarde en een boek vol praktisch toepasbare ideeën. We delen graag de inleiding van het boek met, waarin Sepp uitlegt wat hij met zijn boek wil bereiken.
“Met mijn boek hoop ik te bereiken, dat meer mensen het de moeite waard gaan vinden om de natuur te proberen te begrijpen en met haar in harmonie te gaan leven in plaats van met haar te vechten. Ik heb tijdens mijn projecten in het buitenland veel verschrikkelijke beelden gezien, die ik maar niet van me af kon zetten. Of het nu in Bosnië, Colombia, Brazilië, Thailand of de Verenigde Staten was: overal is te zien hoe onverantwoordelijk er met de natuur wordt omgegaan. Veel mensen lijken hun vermogen verloren te hebben om onafhankelijk na te denken over onze planeet en haar toekomst, en over hun verantwoordelijkheid daarin. Het gevolg is dat we respectloos met onze planeet en medeschepselen omgaan.”
“Op een natuurlijke manier leven en boeren is moeilijk in een tijd waarin economie, wetenschap en politiek, zonder aandacht voor de natuur, louter bezig zijn met ‘vooruitgang’. ‘Stilstand is achteruitgang’ is het motto van de moderne tijd. In onze op concurrentie gerichte samenleving is er nauwelijks nog ruimte voor een natuurlijke manier van denken. Dieren worden massaal in krappe ruimtes gehouden en volautomatisch gevoederd. Het contact met de dieren is verloren gegaan. Zij worden niet meer gezien als levende wezens, maar als eenheden product. We spreken alleen nog maar over ‘vleesproductie’.”
“Een van mijn principes luidt: ‘Probeer je te verplaatsen in je medeschepselen, of het nu planten of dieren zijn.’ Dan heb je snel door of ze gelukkig zijn in de leefomstandigheden die je ze hebt toebedacht. Als jij, als plant of dier niet met ze zou willen ruilen, verander dan snel iets in de leefomstandigheden. Alleen levenslustige dieren werken dag en nacht voor je en als eigenaar profiteer je alleen maar van een gezonde planten- en dierenwereld. Mensen raken door dierenleed besmet. Dat zie ik steeds weer. Respectvol omgaan met onze leefomgeving en medeschepselen is de enig juiste weg. Ik hoop dat mijn boek eraan bijdraagt dat wij de natuur en de wereld met meer respect gaan behandelen. De natuur is in alle opzichten volmaakt; alleen wij mensen maken fouten.”